Stadswandeling nu ook voor mensen in een scootmobiel, rolstoel of met een rollator

Het Stadsgidsengilde van het Rijssens Museum gaat ook stadswandelingen verzorgen voor mensen in een scootmobiel, rolstoel en rollator.

Rijssen-Holtens Nieuwsblad wo 28 apr 2021

RIJSSEN – De vraag naar een stadswandeling voor mensen die slecht ter been zijn, bestaat al langer, maar daar wordt nu werk van gemaakt. Als alles meezit kan de wandeling eind mei en begin juni worden gemaakt door deelnemers uit de zorginstellingen. De andere rolstoelers kunnen zich te zijner tijd opgeven via een telefoonnummer dat binnenkort wordt geopend.

Het op pad gaan door het Rijssense stadshart met rollend materieel vraagt een wat andere aanpak, dan met een groep zelfstandig lopenden de binnenstad te doorkruisen. Een aparte voorbereiding daarvoor is vereist. De Stadsgidsen hebben met elkaar grondig overlegd, waarbij alle voors en tegens goed doorgenomen zijn.

De Rijssense binnenstad mag er dan na de reconstructie prachtig uitzien, maar als je met scootmobiel of rollator over het keienwegdek moet, is dat niet echt prettig. Vandaar ook dat de route dusdanig is uitgezet dat de hobbelige middenstrook in de Haarstraat en Grotestraat zo min mogelijk genomen hoeft te worden.

Begraafplaats
Een deel van de route voert over de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg. De zandpadenstructuur van deze historische dodendakker is de afgelopen jaren verdwenen en is veranderd in gazon dat praktischer en goedkoper te onderhouden is. Voor de begraafplaats is inmiddels een herstelplan gemaakt dat erin voorziet de oude padenstructuur te herstellen. Tot die tijd zal er over graspaden gelopen en gereden moeten worden.

Uitgeprobeerd
Stadsgids Gerrit ten Wolthuis heeft inmiddels de route uitgeprobeerd met een scootmobielgebruiker.

Tegen de verwachting in is de begaanbaarheid van de Oude Begraafplaats niet tegengevallen. Of dat met regenachtig weer ook zo zal blijven is natuurlijk de vraag. Ten Wolthuis is het wel opgevallen dat je, al rijdend in de scootmobiel, heel veel obstakels tegenkomt waar je niet bij nadenkt als je zelf volledig mobiel bent.

“Juist op de plaatsen waar je met de scootmobiel langs moet, staat vaak veel in de weg: fietsen die ongelukkig staan gestald, maar ook auto’s en bouwmaterialen, stenen of een grote hoop zand.” Vaak met de beste bedoelingen zo ver mogelijk uit de rij- en fietsroute neergezet, maar voor rolstoelers en rollatorgebruikers daardoor weer een crime.

Deelnemers
De belangstelling voor de rolstoel-rollator-scootmobielroute is al groot. Er zal in kleine groepen van 5 deelnemers worden gelopen. In de meeste gevallen gaat er ook een begeleider mee en dan zit je op een aantal van 10 deelnemers, wat goed mogelijk is, ook bij het in acht nemen van de coronamaatregelen.

De Stadsgidsen bereiden een nieuw stadswandelseizoen voor. Voor het basisonderwijs zijn ze al in de weer met de Bevrijdingswandeling, maar ook de gewone stadswandelingen, alsook de textielwandeling in het kader van het Textielfestival Twente.

De streamingsproef die onlangs in het Koetshuis is genomen onder leiding van Connectium is bijzonder goed verlopen. Er zal nu een tweede proef volgen. Op basis van die uitkomsten zal een online bijeenkomst voor de vrijwilligers worden georganiseerd in aanloop naar de mogelijke heropening op 26 mei.