Scholen & Educatie

In de Rijsense Musea gaan leren en plezier hand in hand. Wij laten zien dat het museum ook heel leuk kan zijn. Het cultuuraanbod voor scholen met diverse thema’s is als volgt:

“Kuiern” over ons dialect (groep 1 en 2)
Een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met ons dialect. Ze luisteren naar een aantal mooie verhalen en gaan spelenderwijs aan de slag met de streektaal.

Ridders en prinsessen (groep 1 en 2)
De kinderen gaan verkleed als ridder of prinses door het kasteel op zoek naar bijzondere voorwerpen en kleding die de mensen vroeger droegen.

Spelletjes van vroeger, binnen en/of buiten (groep 1, 2 en 3)
De leerlingen maken kennis met de spelletjes die de kinderen vroeger deden.

Brandbestrijding door de eeuwen (groep 1 t/m 8)
In het brandweermuseum maken de leerlingen een tijdreis door de geschiedenis van brand en blussen. Ze ontdekken spelenderwijs de wereld van de brandweer en gaan aan de slag met diverse leuke opdrachten.

Van wie is de mand? (groep 3, 4 en 5)
Hoe was het leven van een kind rond 1920? De kinderen maken kennis met bijzondere voorwerpen, een verzameling oude spullen en gaan aan het werk met (erfgoed)voorwerpen waarbij de zintuigen worden geprikkeld.

Geschiedenis van het wassen en strijken (groep 3 t/m 8)
Hoe deden de mensen vroeger de was? De leerlingen krijgen een korte film te zien en gaan daarna actief aan het werk.

De Jute-industrie (groep 5 t/m 8)
Benieuwd hoe de jute vroeger werd gemaakt en waar deze vandaan kwam? We starten met een filmpresentatie en een verhaal over de jute-industrie. Tijdens de puzzeltocht door het museum zien de leerlingen dat er nog veel te ontdekken valt en er nog vele vragen te beantwoorden zijn.

Ridders / archeologie (groep 6 t/m 8)
De leerlingen maken kennis met de geschiedenis van de ridders en archeologie en gaan op speurtocht door de archeologische kelder van het kasteel.

Presentatie Streektaal (groep 6 t/m 8)
Een interactieve presentatie waarin de leerlingen meer leren over onze streektaal. Soms zeggen wij hele rare dingen. Weten ze het antwoord op de vragen van onze streektaalquiz?

Hoe ziet kasteel De Oosterhof eruit? (groep 7 en 8)
Na een 3D film gaan de leerlingen op ontdekkingstocht door het museum. Op zoek naar de juiste antwoorden bij de vragen en plaatjes van de speurtocht. Alsof ze in een tijdmachine stappen.

Bevrijdingsroute (groep 8)
De stadsgidsen leiden de leerlingen tijdens de wandeling langs de herinneringsplekken van de Tweede Wereldoorlog. Dieptepunten, ingrijpende gebeurtenissen en herinneringen, markante persoonlijkheden en de hoogtepunten van de bevrijding op 9 april 1945 passeren de revue.

LEERLIJN DE REGGE:
Het Rijssens Museum is deelnemer aan dit project en heeft een aangepast aanbod voor de deelnemende scholen.

Heb je vragen?
Neem contact op met Anny Kastenberg, e-mail: j.kastenberg@outlook.com