Lezingen & Beeldpresentaties

De werkgroep Beeldpresentatie heeft de afgelopen jaren grote successen behaald met beeldpresentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met de stad Rijssen.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum met van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij.

Rijssen en de Bevrijding | Riessen in ’n Kiekerd

In het bevrijdingsjaar 2020 stond de beeldpresentatie over Rijssen en de Bevrijding op het programma. De lezing behandelt de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, de mobilisatie, de Duitse inval in de meidagen van ’40 en de oorlog zelf. In het tweede deel komen de joden in Rijssen, de bevrijding en de bevrijdingsfeesten aan de orde.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum heeft in oktober en november 2021 zes presentatie-avonden verzorgd over de Bevrijding van Rijssen en Riessen in ’n Kiekerd, waarin de Rijssense geschiedenis tot leven komt.

In 2022 was de Bevrijdingsfilm te zien op:

Maandag 4 april
Maandag 11 april
Maandag 25 april

Aanvang: 19.30 uur – Koetshuis (inloop 19.10 uur)
Aanmelden: info@rijssensmuseum.nl
Entree € 2,-
2x koffie/thee met iets erbij € 3,-
Gratis entree voor Vrienden van het museum.

Bevrijding mei 1945 – Wierdensestraat.© Henk Doornekamp

Wegens succes geprolongeerd: ’t Botterfebriek

De beeldpresentatie over de voormalige melkfabriek Omefa, in de Rijssense volksmond ook wel  ’t botterfebriek genoemd, was een doorslaand succes. Het riep een schat aan herinneringen op bij de bezoekers.

De foto toont de in 1929 gebouwde fabriek met de voorkant aan de Karel Doormanstraat. Links het kantoor en rechts het platform waar de melkbussen werden gelost.

Was Rijssen nou een echte Hanzestad of niet?

Over het antwoord op deze vraag is door deskundigen en sceptici jarenlang gestreden. Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum wilde aan die onzekerheid een eind maken en het gemeentebestuur zo ver te krijgen om de kwestie te onderzoeken. In het jubileumjaar 2018, waarin Rijssen 775 jaar stadsrechten herdacht, kwam onderzoeker Jan Smalbrugge met het verlossende woord. Nieuwsgierig naar het antwoord? Hou de agenda in de gaten voor nieuwe data van deze boeiende Hanzestadlezing.

Vrachtschip van weleer, de Enterse zomp, in het haventje bij de Rijssense Pelmolen. © Emiel Muijderman