Lezingen & Beeldpresentaties

De werkgroep Beeldpresentatie heeft de afgelopen jaren grote successen behaald met beeldpresentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met de stad Rijssen.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum met van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij.

Riessen in ’n Kiekerd 2

di 11 okt – woe 12 okt – di 18 okt 2022 
Aanvang 20.00 uur – Koetshuis
Entree € 5 euro / € 3 voor vrienden
Inclusief 2x koffie/thee

 In 2019 organiseerden het Parkgebouw, het Rijssens Museum en Anne Knappstein met haar Robina Trio het eerste deel van ‘Rissen in ’n Kiekerd’  Een film met unieke oude beelden van Rijssen en Rijssenaren. Dat smaakte naar meer, dus werd er weer gegraven in geschiedenis, beeldbanken en muziekstukken. Het resultaat is Riessen in ’n Kiekerd 2.

De film is gemaakt door vrijwilligers van het Rijssens Museum. Zij hebben zoveel mogelijk nog niet eerder vertoond en nieuw materiaal gebruikt. Oud en uniek film-en fotomateriaal is vermeng met moderne beelden.  d

Rijssen en de Bevrijding | Riessen in ’n Kiekerd 1

In het bevrijdingsjaar 2020 stond de beeldpresentatie over Rijssen en de Bevrijding op het programma. De lezing behandelt de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, de mobilisatie, de Duitse inval in de meidagen van ’40 en de oorlog zelf. In het tweede deel komen de joden in Rijssen, de bevrijding en de bevrijdingsfeesten aan de orde.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum heeft ook in 2022 diverse presentatie-avonden verzorgd over de Bevrijding van Rijssen en Riessen in ’n Kiekerd, waarin de Rijssense geschiedenis tot leven komt.

Bevrijding mei 1945 – Wierdensestraat.© Henk Doornekamp

Wegens succes geprolongeerd: ’t Botterfebriek

De beeldpresentatie over de voormalige melkfabriek Omefa, in de Rijssense volksmond ook wel  ’t botterfebriek genoemd, was een doorslaand succes. Het riep een schat aan herinneringen op bij de bezoekers.

De foto toont de in 1929 gebouwde fabriek met de voorkant aan de Karel Doormanstraat. Links het kantoor en rechts het platform waar de melkbussen werden gelost.

Was Rijssen nou een echte Hanzestad of niet?

Over het antwoord op deze vraag is door deskundigen en sceptici jarenlang gestreden. Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum wilde aan die onzekerheid een eind maken en het gemeentebestuur zo ver te krijgen om de kwestie te onderzoeken. In het jubileumjaar 2018, waarin Rijssen 775 jaar stadsrechten herdacht, kwam onderzoeker Jan Smalbrugge met het verlossende woord. Nieuwsgierig naar het antwoord? Hou de agenda in de gaten voor nieuwe data van deze boeiende Hanzestadlezing.

Vrachtschip van weleer, de Enterse zomp, in het haventje bij de Rijssense Pelmolen. © Emiel Muijderman