Lezingen & Beeldpresentaties

De werkgroep Beeldpresentatie heeft de afgelopen jaren grote successen behaald met beeldpresentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met de stad Rijssen.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum met van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij.

Dinsdag 12 oktober 2021 starten de beeldpresentatie-avonden (om-en-om) met de Bevrijdingsfilm en Riessen in ’n Kiekerd I.

Wegens succes geprolongeerd: ’t Botterfebriek

De beeldpresentatie over de voormalige melkfabriek Omefa, in de Rijssense volksmond ook wel  ’t botterfebriek genoemd, was een doorslaand succes. Het riep een schat aan herinneringen op bij de bezoekers. Het animo voor deze lezing was zo groot dat wij ook in 2021 weer een aantal beeldpresentaties hierover op de agenda hebben staan. Definitieve data volgen.

 

De foto toont de in 1929 gebouwde fabriek met de voorkant aan de Karel Doormanstraat. Links het kantoor en rechts het platform waar de melkbussen werden gelost.

Wordt vervolgd in 2021: Rijssen en de Bevrijding

In het bevrijdingsjaar 2020 stond de beeldpresentatie over Rijssen en de Bevrijding op het programma. De lezing behandelt de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, de mobilisatie, de Duitse inval in de meidagen van ’40 en de oorlog zelf. In het tweede deel komen de joden in Rijssen, de bevrijding en de bevrijdingsfeesten aan de orde. Vanaf dinsdag 12 oktober 2021 staat deze presentatie weer op het programma.

Bevrijding mei 1945 – Wierdensestraat.© Henk Doornekamp

Was Rijssen nou een echte Hanzestad of niet?

Over het antwoord op deze vraag is door deskundigen en sceptici jarenlang gestreden. Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum wilde aan die onzekerheid een eind maken en het gemeentebestuur zo ver te krijgen om de kwestie te onderzoeken. In het jubileumjaar 2018, waarin Rijssen 775 jaar stadsrechten herdacht, kwam onderzoeker Jan Smalbrugge met het verlossende woord. Nieuwsgierig naar het antwoord? Hou de agenda in de gaten voor nieuwe data van deze boeiende Hanzestadlezing.

Vrachtschip van weleer, de Enterse zomp, in het haventje bij de Rijssense Pelmolen. © Emiel Muijderman