Uitgeverij

Via Uitgeverij Rijssens Museum verzorgen we publicaties over personen en thema’s die historische waarden hebben.

De Riessndrs en ’t Tichelwoark

  € 9,75

Dit is de titel van het boek over de opkomst en ondergang van de Rijssense steenfabrieken.

Rond 1830 waren er zo’n 25 steenfabriekjes in Rijssen, waarvan er in 1930 uiteindelijk vier overbleven: aan de Enterweg Struik (de Plèsse) en Ten Bolscher (’n Buul), aan de Brekeldlaan Baan (Tojn) en aan de Markeloseweg Smeijers & Voortman (de Ruters en de Voortmaans). Zij komen allemaal aan de beurt in het boek. Ook de leemwinning wordt uitgebreid in beeld gebracht. Vanzelfsprekend wordt ook de leemtrein over het bekende smalspoor beschreven, alsook het baksteenproductieproces dat in de loop van de jaren steeds moderner wordt.

Het gebeurde in Rijssen

  € 19,95

In zijn derde boek over Rijssen laat Wim Vlogtman zien dat hij gevoelige thema’s niet uit de weg gaat. De verhalen in deze bundel gaan veelal over de jongere historie van de stad.

Met zijn ingetogen schrijftrant voert Vlogtman je met zachte hand mee door het leven van Rijssen en de Rijssenaren van gisteren. Hij maakt ontwikkelingen zichtbaar waarvan we – achteraf bekeken – vaak onbewust onderdeel waren.

Meer informatie

Eerder zijn twee uitgaven van Schrijver Wim Vlogtman succesvol op de markt gebracht.

Op het Schild in Rijssen

  € 14,95

Op het Schild in Rijssen bevat een achttal verhalen van Wim Vlogtman over het Schild en de Rijssenaren die er woonden in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Leven in Rijssen

onder de rook van de schoorsteenpijpen van Ter Horst

  € 17,95

De titel is ontleend aan de drie schoorsteenpijpen van de drie ketelhuizen van de Ter Horstfabriek. Dit boek bevat verhalen over de stad Rijssen in de vijftiger jaren. Veel verhalen hebben te maken met de Tweede Wereldoorlog.

 

Ook zijn uitgaven verzorgd in samenwerking met de Stichting Historisch Oarfgood Rijssen (SHOR), bestaande uit leden en 0ud-leden van de museumwerkgroep Heemkunde.

Vensters op Rijssen I en deel II 

 Uitverkocht

  € 9,95

In de Venstersboeken staan verhalen over de geschiedenis van Rijssen en de Rijssenaren. Beide boeken zijn een groot succes geworden. Deel I is totaal uitverkocht.

Samen met de Stichting Historisch Oarfgood Riessen wordt nu gewerkt aan Vensters op Rijssen III.

 

Woordenboek Nederlands-Twents

Daarnaast is in samenwerking met SHOR een herpublicatie uitgebracht van het Woordenboek Nederlands-Twents van mr. Karel Schönfeld Wichers.

De heruitgave is inmiddels ook uitverkocht, maar via de Twentse Taalbank kunt u alle Twentse woordenboeken vinden.

 

Bij het 775-jarig jubileum van de stad Rijssen verscheen

De Oosterhof

Een landgoed in het Reggedal

  € 14,95

Deze gids van landgoed De Oosterhof beschrijft een belangwekkend deel van de Rijssense geschiedenis. De Oosterhof, Een landgoed in het Reggedal, werd in het jubileumjaar Rijssen 775 jaar Stad mede tot stand gebracht door een bijdrage uit het stadsjubileumfonds van de gemeente.