Zo werd de Twentse Passie gemaakt

De Twentse Passie die de komende weken twee keer wordt uitgevoerd in Ootmarsum en twee keer in Den Haag is een moderne compositie geworden waarin oude en nieuwe elementen door de componist zijn verwerkt. Dinsdagavond gaf musicus Geert Christenhusz uit Ootmarsum in het Koetshuis van het Rijssens Museum uitleg over de totstandkoming van deze Twentse Passie.

Aanleiding voor zijn lezing in Rijssen zijn de 14 Goudse kruiswegstaties die nog tot en met zaterdag in Rijssen te zien zijn. Volgende week gaan de enorme schilderijen naar Den Haag, waar op 18 en 19 maart de Twentse Passie Ecce Homo wordt uitgevoerd door kamerkoor Mardi le Vingt uit Ootmarsum, onder leiding van Herman Koops. Henk Linker bespeelt het orgel. Tijdens de uitvoering worden de 14 kruiswegstaties van kunstenaar Willem Hesseling op een groot beeld vertoond boven de uitvoerenden.

Geen Twents

De aanduiding “Twentse Passie” zou het idee kunnen geven dat de taal Twents zou zijn, “maar er zit geen woord Twents in”, aldus Christenhusz. De gezongen delen zijn in het Duits en de lezingen van het lijdensverhaal uit de Evangeliën in het Nederlands.

De teksten zijn gemaakt door Gerrit Bleumink uit Apeldoorn. “Het aparte is dat Gerrit Bleumink helemaal geen dichter is,” vertelde Christenhusz. “Hij had altijd een topfunctie bij de Nederlandse Spoorwegen, maar is natuurlijk wel liefhebber van dit soort teksten en muziek.”

“Helemaal uit zichzelf heeft hij zich aan het dichten gezet met het lijdensverhaal en toen ik dat onder ogen kreeg, was ik meteen onder de indruk van de kwaliteit van zijn dichtwerk.”

Haarlem-Gouda

Maar hoe komen dan de geschilderde kruiswegstaties uit Gouda bij de teksten en de passie van Bleumink naar Oldenzaal? “Onze producent Annet Meijerink zag in de Sint Bavo in Haarlem deze 14 kruiswegstaties en had meteen het gevoel dat daar meer mee te doen zou zijn. Zij nam contact op met de Stichting Kunst en Religie uit Gouda waar de schilderijen van zijn. Toen bleek daar nota bene Anne Löwink achter te zitten. Zij woont in Gouda maar komt uit Twente, dus dat maakt het alweer een stuk gemakkelijker. Met al deze zaken ben ik aan de slag gegaan en daar is deze compositie uitgekomen.”

Zie de Mens

Het is een muziekstuk van anderhalf uur geworden en er zijn oude en nieuwe muzikale elementen in verwerkt. “Je doet op die manier recht aan de lange traditie van de passies, maar je brengt er ook nieuwe invloeden in en zo krijg je een nieuwe passie, die in Twente is gemaakt: Ecce Homo, genoemd naar de bekende woorden van Pilatus “Zie de Mens!” Dirigent Herman Koops van kamerkoor Mardi le Vingt was er ook enthousiast over. We hebben organist Henk Linker bereid gevonden de orgelpartij voor zijn rekening te nemen en dan kun je van start.”

Kaarten

Nieuwe videotechnieken zijn gebruikt bij het vertonen van de schilderijen die gedurende de opvoering op een groot bovenscherm worden opgebouwd. Het publiek ziet de betreffende statie ontstaan zodra het daar in de muziek over gaat. In Den Haag is het op 18 en 19 maart. In Ootmarsum op 1 en 2 april in de Simon en Judaskerk. Kaarten zijn te bestellen via de website van Productiebureau Mélange www.melange.nu

 

Hart van Rijssen-Holten
ma 13 mrt