Museum wil graag naar 1000 vrienden

Het Rijssens Museum heeft afgelopen jaar een flink aantal nieuwe vrienden verworven, maar wil graag doorgroeien naar 1000 vaste begunstigers.

RIJSSEN 
– Het afgelopen jaar is het aantal vrienden gestegen tot boven 900. Vanuit het museum zijn geluiden te horen dat het mogelijk moet zijn om de magische grens van 1000 te bereiken binnen afzienbare tijd.

Aandacht

De museumorganisatie doet er alles aan om het Rijssens Museum en het Brandweermuseum onder de aandacht van het publiek te houden. “Onze beeldpresentatieavonden van de laatste tijd trokken veel publiek”, zo laat Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum weten. “Ook de tijdelijke expositie van eigentijdse glasiconen van kunstenares Annemarie van der Wilt valt erg in de smaak en ook ons Stadsgidsengilde zorgt voor blijvende aandacht voor de museumactiviteiten”, aldus Dannenberg, die laat weten dat ook het museum flink last heeft van de coronabeperkingen.
“We doen er alles aan om het museumbezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen, maar we hebben wel het gevoel dat we rijden met de handrem erop.”

Moed

Toch laten de beide musea de moed niet zakken. “Ons Brandweermuseum bestaat 25 jaar. Een interne werkgroep is plannen aan het maken om dit jubileum te vieren. Daarvoor wordt een goed moment gezocht. Verder zijn we ook bezig met het zoeken naar mogelijkheden om de update van het Brandweermuseum weer op te pakken door dit gefaseerd uit te voeren.
We maken dan een begin met de bovenverdieping. Die etage is op dit moment al heel geschikt voor kinderen, maar in de nieuwe opzet komen de thema’s brandbestrijding, brandveiligheid en brandpreventie nog beter uit de verf.”

Social media

De afgelopen tijd heeft het museum zich actief op social media begeven. “We hebben enkele energieke communicatiedames aan ons museum kunnen binden. Ellen Struik en Inge Huiskes hebben zich eerst intensief bemoeid met onze vernieuwde website en daarna wordt bijvoorbeeld ook op Facebook melding gemaakt van onze activiteiten. Dat heeft ons de afgelopen maanden geen windeieren gelegd”, aldus Dannenberg.

Gevarieerd

“We proberen ons publiek ook aan ons te binden met ons museumblad de Havezate Kroniek. De redactie doet zijn uiterste best om de inhoud ervan zo gevarieerd mogelijk te maken en we krijgen daar ook heel veel positieve reacties op. Ook nieuwe museumvrienden, want wie het museum als vriend steunt met 25 euro per jaar, krijgt het blad vier keer per jaar gratis thuis.”

<p>In de Havezate Kroniek staat een verhaal over oud-Rijssenaar Wim ten Berge (voorste rij, tweede van links), oprichter van GemeenteBelang Holten, in het Holtense gemeentehuis.</p> In de Havezate Kroniek staat een verhaal over oud-Rijssenaar Wim ten Berge (voorste rij, tweede van links), oprichter van GemeenteBelang Holten, in het Holtense gemeentehuis.

“Daarnaast is het van belang om ons publiek af en toe een geheugensteuntje te geven van de lopende zaken in en rond onze musea zoals kortlopende exposities, genealogieavonden, filmvertoningen enzovoort.

Daarvoor willen in de nabije toekomst een korte museumnieuwsbrief in het leven roepen. Maar we bereiden dat eerst grondig voor, want je kunt mensen ook overladen met informatie en dan bereik je juist het tegendeel.”

Wie besluit dit jaar nog vriend te worden van het Rijssens Museum krijgt de laatste Havezate Kroniek van dit jaar gratis thuis én de vriendenpas voor 2022. De vriendenpas geeft gratis toegang tot de beide musea. Ook krijgen vrienden korting op extra museumactiviteiten. Bovendien heeft de pashouder gratis toegang tot het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Aanmelden kan per mail op vrienden@rijssensmuseum.nl.
De laatste Havezate Kroniek van dit jaar komt dan vanzelf naar u toe. Dit nummer komt in december uit en staat weer vol verhalen over Rijssen, het Rijssens en de Rijssenaren