Kasteel De Oosterhof doet mee aan verkiezing meest romantische kasteel

Publiek kiest het meest romantische kasteel van Nederland. Kasteel de Oosterhof in Rijssen doet hieraan mee. Dit jaar reiken Stichting Dag van het Kasteel en de Vriendeloterij voor het eerst samen een publieksprijs uit voor het “Meest romantische kasteel van Nederland”. Alle kastelen, buitenplaatsen, landgoederen, en paleizen in Nederland zijn welkom om mee te dingen naar deze bijzondere prijs. Het kasteel dat de meeste stemmen krijg van het publiek wint een prijs van € 15.000. Niet alleen de deelnemende kastelen maken kans op een prijs: onder het publiek wordt ook een prijs verloot. Je stem uitbrengen kan via kastelenverkiezing.nl. De winnaar maakt kans op een verblijf in één van Nederlands mooiste kastelen, inclusief diner. In de provincie Overijssel doen 9 kastelen mee, waaronder Kasteel Het Nijenhuis (Wijhe), Kasteel de Haere (Olst) en Kasteel De Oosterhof (Rijssen).

Vanaf 3 april 2023 kan iedereen vanaf 18 jaar zijn of haar keuze doorgeven via kastelenverkiezing.nl. Eind april wordt de tussenstand bekend gemaakt. Dan wordt duidelijk welke 10 kastelen tot de ‘meest romantische kastelen’ van Nederland behoren. Het publiek heeft dan nog tot en met 1 mei 2023 de kans om zijn favoriete kasteel aan die felbegeerde prijs te helpen. Het publiek wordt door de deelnemende kastelen aangemoedigd om te stemmen voor hun favoriete kasteel. De verwachting is dat kastelen hun directe achterban – buren, vrijwilligers, dorpsgenoten, liefhebbers – aanspreken om voor hen te kiezen.

Frank Louhenapessy bestuurslid van Stichting Dag van het Kasteel: “€ 15.000 is en zeer serieus bedrag, waarmee de Vriendenloterij heel tastbaar bijdraagt aan behoud van ons erfgoed. Wij willen met deze wedstrijd kastelen aanmoedigen om hun publiek te betrekken en de competitie aan te gaan. Dankzij de steun van de Vriendenloterij kunnen we op een leuke, frisse manier veel meer mensen kennis laten maken met ons prachtige erfgoed.”

Juryberaad

De stembus sluit op 1 mei 2023 om 23.59 uur. De driekoppige jury onder leiding van Frank Louhenapessy maakt bekend wie van de drie hoogst geëindigde kastelen de prijswinnaar is. De winnaar wordt op het winnende kasteel bekend gemaakt tijdens de Dag van het Kasteel 29 mei (Tweede Pinksterdag). Het winnend kasteel ontvangt dan een cheque ter waarde van € 15.000. Ook wordt die dag de publiekswinnaar bekend gemaakt.

Toekomstmuziek

De kastelenverkiezing wordt mede mogelijke gemaakt door de VriendenLoterij. Dankzij hun bijdrage kan de Stichting Dag van het Kasteel de komende drie jaar een prijs uitreiken, elk jaar met een ander thema.

Dit jaar is gekozen voor ‘het meest romantische kasteel’, omdat veel kastelen een sprookjesachtig uiterlijk hebben door hun prachtige interieurs en weelderige tuinen en parken. Ook kiezen veel bruidsparen er tegenwoordig voor te trouwen in een kasteel of kasteeltuin.

Voor deelname aan de competitie moeten kastelen, buitenplaatsen en paleizen maar aan één voorwaarde voldoen: ze hebben zich aangesloten bij het netwerk van kastelen dat op de Dag van het Kasteel, Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, de deuren opent voor het grote publiek. Kijk voor alle deelnemende kastelen op: dagvanhetkasteel.nl

Kasteel De Oosterhof

DE WEEK VAN Rijssen
12 april 2023