Dag van het Kasteel in Rijssen groot succes

De Dag van het kasteel is tweede pinksterdag in Rijssen een groot succes geworden. Honderden bezoekers kwamen naar het museumeiland aan de Kasteellaan.

Al ver voor de openingstijd stonden mensen te wachten om een kijkje te nemen in de aloude havezate aan de Oosterhof, dat in de volksmond ’t Kasteel wordt genoemd. Thema van de kastelendag was dit jaar “Een ramp is van alle tijden”, verwijzend naar de herdenking van het Rampjaar 1672. Om die reden was ook het beroemde schilderij (foto) van wijlen kunstschilder Gerrit Kwintenberg in de kasteelhal opgehangen. Het stelt de inval van Bernard van Galen, de bisschop van Münster, voor die Rijssen in 1672 voor de derde keer dreigde te plunderen.

Deze afbeelding geeft het geweldige tumult weer toen de manschappen van Bommen Berend de stad Rijssen binnenvielen. Je ziet de Schildkerk zoals hij er vroeger uitgezien moet hebben met het Schildplein ervoor en het begin van de Haarstraat waar de gevechten plaats vonden.

Kasteel de Oosterhof heeft hiermee te maken, omdat jonkheer Ernst van Ittersum tot drie keer toe geld beschikbaar stelde om plundering af te kopen. De derde keer ging het mis doordat de achtergelaten Münsterse officier onvindbaar was. Woedende Rijssenaren voelden zich verraden en gingen met bijlen en hooivorken het Münsterse leger succesvol te lijf. De opgespoorde officier werd op de terugweg naar het Schild in een bluskolk aan de Boomkamp verdronken. Het monument met hond en helm herinnert hieraan.

Zie ook:
Dag van het Kasteel 6 juni 2022