Collectie Kwintenberg in beeld

De omvangrijke collectie schilderijen van kunstschilder Gerrit Kwintenberg wordt de komende twee zaterdagen verzameld en vastgelegd op het Rijssens Museums.

Het heeft lang geduurd door alle coronaperikelen, maar zaterdag 30 oktober is het dan eindelijk zo ver dat het eerste deel van collectie Kwintenberg gefotografeerd zal worden in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof.

Fotograaf Henk van der Stouw van Studio 81 uit Rijssen heeft zich bereid verklaard ook de collectie Kwintenberg vast te leggen. Van der Stouw deed dit ook met de collectie van kunstschilder Harry te Lintelo. Een woordvoerder van het Rijssens Museum is bijzonder blij met de medewerking van Van der Stouw, “want op die manier is de kwaliteit van de beelden constant en dat hebben we nodig, omdat we de schilderijen doorlopend willen laten zien aan het publiek in de Interactieve Kunst Galerij in het museum.” Het Rijssens Museum heeft zich ten doel gesteld om de zogenaamde zwervende collecties van kunstenaars van naam bijeen te brengen en te tonen aan het publiek.

“Binnen ons museum is natuurlijk nooit genoeg ruimte om alles te laten zien, maar daarvoor heeft Letink Design uit Enter onze Interactieve Kunst Galerij ontworpen, waarbij iedereen in zijn of haar eigen tempo de schilderijen van de gewenste kunstenaar achter elkaar kan bekijken.” Op dit moment zijn de collecties van Fedor van Kregten en Harry te Lintelo te bewonderen. Binnen afzienbare tijd komen daar de schilderijen van Gerrit Kwintenberg (1914 – 1975) bij.

Fors

De oproep van het museum aan Kwintenbergbezitters om zich te melden heeft een forse stroom reacties opgeleverd. “De bereidheid bij kunstbezitters is groot om met hun kunstwerk naar het museum te komen. We hebben daar zelfs een extra fotografeerdag voor ingepland’’, zo laat de woordvoerder weten. “Een hele klus om daar een zodanige indeling voor te maken dat de mensen enerzijds niet lang hoeven te wachten en de fotograaf zijn werk kan doen. Gelukkig heeft hobbyfotograaf Johan Kettelarij zich bereid verklaard Henk van der Stouw te assisteren. Daarnaast hopen we ook dat het een gezellige dag wordt waarop Kwintenbergbezitters elkaar nog eens even spreken over hun gezamenlijke voorliefde voor het werk van deze populaire oer-Rijssense kunstschilder.”

Verscheidenheid

Er zijn niet alleen aanmeldingen uit Rijssen binnengekomen, maar zelfs van vrij ver weg. “We hebben een kunstbezitter uit Den Haag, maar ook uit Groningen krijgen we een mooi schilderstuk binnen”, aldus de zegsman. “Het oeuvre van Kwintenberg vertoont een grote constante. Hij schilderde veelal in impressionistische stijl en vooral taferelen uit de nabije geschiedenis van Rijssen legde hij vast en vielen zeer in de smaak van het publiek. Maar daarnaast schilderde hij ook natuurlandschappen en zelfs is er een modelstudie opgedoken. Als beide fotografeerdagen door kunnen gaan, beschikken we over een heel mooi totaalbeeld van wat Kwintenberg gemaakt heeft.”

De fotografeerdagen zijn zaterdag 30 oktober en 6 november. Alle kunstbezitters hebben intussen bericht gehad wanneer hun kunstwerk aan de beurt is om op de foto te komen.

Gepubliceerd in Hart van Rijssen-Holten
zo 31 okt 2021