Beeldbank Erfgoed Rijssen-Holten op zoek naar historisch fotomateriaal

De “beeldmensen” van het Rijssens Museum zijn op zoek naar historisch fotomateriaal dat Rijssenaren ter beschikking willen stellen.

“Er zijn vast wel plaatsgenoten die nog ergens een oud fotoalbum of een mapje foto’s hebben liggen waar ze nooit naar kijken. Dat materiaal willen wij graag hebben,” zeggen Jan Eertink, André van den Houten en Wim Vlogtman van de museumwerkgroep die de historische beelden verzamelt.

Omgeving

Wélk materiaal geschikt is kun je vooruit niet met een nagelschaartje knippen volgens de Werkgroep Beeldbank. “Het gaat ons vooral om situaties en straatbeelden. Maar ook foto’s waar mensen op staan zijn geschikt, als ze maar in een Rijssense omgeving gefotografeerd zijn. Dan kun je zien hoe die omgeving de laatste jaren veranderd is. Mensen moeten vooraf wél bedenken dat hun familie in de openbaarheid kan komen, want we zetten de foto’s op de website Erfgoed Rijssen-Holten. Als ze dat niet erg vinden, dan zijn hun foto’s van harte welkom.”

Scannen

Als de foto’s weer terug moeten, kan dat ook. “We scannen de opnames en dan gaat alles weer naar de eigenaar terug.” Als mensen fotomateriaal willen schenken dan kan dat ook. “We zoeken de opnames eruit die we nog niet hebben en bijzondere foto’s nemen we op in onze collectie.”

De historische omgeving van de Schildkerk, Learkamer, juwelier Bomedo en Brasserie-Uit. Op de achtergrond de Dionysiuskerktoren.
Foto: Otto Zwolsman

Balie

Fotomateriaal kan afgegeven worden bij de balie van het museum van dinsdag tot en met zaterdag. “Laat de brengers wel hun gegevens achterlaten, dan weten we wie we moeten benaderen als er onduidelijkheden zijn,” aldus de beeldmensen. Wie nog met vragen zit, kan ze ook stellen per e-mail info@rijssensmuseum.nl

Speciale inleverdag op za. 21 jan 2023

Op zaterdag 21 januari a.s. is er een speciale inleverdag en kan het fotomateriaal van 10.00 tot 16.00 uur afgegeven worden bij het Koetshuis.

Webstie ERH

De website Erfgoed Rijssen-Holten is populair bij mensen met liefde voor de stadsgeschiedenis. Bij het beeldmateriaal op de website is er de mogelijkheid om te reageren. Heel gemakkelijk: met één druk op de knop kunnen bezoekers fouten of aanvullingen doorgeven. “En zo maken we met ons allen onze geschiedenis,” aldus de werkgroep.

De Week van Rijssen
14 december 2022