Waarom koos Rijssen juist Dionysius als beschermheilige

Lezing door de Amsterdamse historicus dr. Nico Lettinck
Donderdag 14 oktober
Start lezing 19.30 uur (inloop vanaf 19.10 uur)
Koetshuis – Kasteel de Oosterhof

Aanmelden kan op info@rijssensmuseum.nl, echter dit is niet verplicht.

De entree bedraagt € 5 inclusief 2x koffie/thee met iets erbij.
Vrienden van het museum betalen € 3.
Een geldig vaccinatie- of testbewijs is verplicht.

– – –

De kerk van de Rijssense rooms-katholieke gemeenschap is genoemd naar de Heilige Dionysius. Waarom juist Dionysius als beschermheilige is gekozen, wordt uitgelegd door de Amsterdamse historicus dr. Nico Lettinck

De rk-kerk aan de Rozengaarde is intussen de derde Dionysiuskerk van Rijssen. Eerst droeg ook de Schildkerk de naam van deze schutspatroon, maar na de Reformatie werd de Schildkerk protestants-christelijk. De rk-kerk die toen in de Rozengaarde werd gebouwd, was een zogenaamde Waterstaatskerk en die droeg ook weer de naam van Dionysius. Nadat de Waterstaatskerk in 1925 plaatsmaakte voor het huidige kerkgebouw, bleef de naam van het godshuis ongewijzigd. Dionysius is aan de buitenkant van de kerk nog altijd te zien; zijn standbeeld is op flinke hoogte aangebracht in de buitengevel van de kerktoren.

Lettinck signeert ook zijn nieuwste boek “Omgaan met het verleden”. Het kloeke werk bevat een bundeling van lezingen, columns, boekrecensies en essays. De klassieke oudheid, de middeleeuwen en de historiografie vormen de hoofdmoot. Het boek is ’s avonds ook te koop.

Lettinck is als historicus gespecialiseerd in de middeleeuwen. Hij doceerde dit vak tot aan zijn pensionering aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Op uitnodiging van het Rijssens Museum legt hij donderdagavond 14 oktober uit waaruit de voorliefde van Rijssen voor Dionysius voortkwam.

Lettinck laat zien hoe je omgaat met het verleden.
Klik hier voor meer informatie.