Dag van het Kasteel

Op tweede pinksterdag (6 juni 2022) is het weer Dag van het Kasteel

Ook het Rijssens Museum neemt deel aan de Dag van het Kasteel op maandag 6 juni a.s. met als thema “EEN RAMP IS VAN ALLE TIJDEN”. Kasteel de Oosterhof is op 6 juni a.s. geopend van 13.00 – 17.00 uur met GRATIS rondleidingen door het kasteel. In ’n koffiehook wordt doorlopend een korte presentatie getoond over het rampjaar 1672.
Het schilderij ‘Bommen Berend’ van de Rijssense kunstschilder G. Kwintenberg (1914-1975) wordt in de hal van het museum tentoongesteld.

Deze afbeelding geeft het geweldige tumult weer toen de manschappen van Bommen Berend de stad Rijssen binnenvielen. Je ziet de Schildkerk zoals hij er vroeger uitgezien moet hebben met het Schildplein ervoor en het begin van de Haarstraat waar de gevechten plaats vonden.

In het verhaal “Bommen Berend verjaagd uit Rijssen” kun je vernemen hoe het afliep.

Lees hier meer over het ‘Rampjaar herdenking 1672 – 2022‘ en ‘Bommen Berend verjaagd uit Rijssen‘.

Op meer dan 100 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen wordt dit jaar voor de 15de keer voor jong en oud Dag van het Kasteel georganiseerd. We doen dit om draagvlak te creëren voor dit in Nederland zo kenmerkende erfgoed, waarvan het onderhoud erg veel geld kost. Op tweede pinksterdag, maandag 6 juni, worden op al deze bijzondere locaties verschillende activiteiten georganiseerd. Ook dit jaar is er weer een interessant thema waar veel locaties zich bij aansluiten. In het licht van het Rampjaar 1672, nu 350 jaar geleden, is het thema ‘Een ramp is van alle tijden’. Het conflict in Oekraïne was nog niet aan de orde toen het thema in 2021 werd gekozen. 

Meer informatie over de Dag van het Kasteel en het rampjaar 1672 is te vinden op Dag van het Kasteel.