Schilderijen van Joke Plomp 8 mei t/m 22 juni 2024

Joke Plomp werd op 21-09-1952 in Hoogeveen geboren. Na vele omzwervingen door het land woont zij nu net buiten het middeleeuwse en schilderachtige Hanzestadje Hasselt op weg naar Zwolle, daar waar Zwarte Water en Vecht tezamen komen. Bij haar op een terp gelegen boerderij “De Hoogte van Streukel” heeft zij een atelier/galerie, waar zij werkt, workshops organiseert en haar werk tentoonstelt. Al van jongs af aan heeft Joke veel getekend en geschilderd.

Het liefst wilde zij er haar beroep van maken. Na het afronden van de middelbare school zou ze daarom graag naar de Kunstacademie zijn gegaan. Het kwam er niet van. Het werd psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Toch bleef de liefde voor het schilderen trekken. Er volgden jaren van schilderen, studeren op compositie en techniek, en geïnspireerd worden door met name oude Engelse meesters in de aquareltechniek.

Joke werkt hoofdzakelijk met aquarel, pastel, oliepastel en acryl, met een voorliefde voor aquarel. Maar waarom vindt Joke nu juist het schilderen met waterverf zo aantrekkelijk? Voornamelijk omdat, anders dan bijvoorbeeld bij olieverf of acryl, verf en water hun eigen weg gaan en er min of meer willekeurig “spannende” kleurnuances kunnen ontstaan. Het is een medium waarmee snel gewerkt kan worden; er is heel weinig materiaal nodig om te kunnen schilderen en daarom is het ook zo makkelijk mee te nemen.

Als het gaat om het maken van keuzen en het bepalen van onderwerpen heeft Joke Plomp een voorkeur voor het schilderen van portretten (een relatie met de psychologie?). Portretten van mensen, kinderen en groepsportretten, maar ook voor stads-en dorpsgezichten welke in zekere zin als portretten van cultuur gezien kunnen worden. Wellicht omdat ze gewoond heeft in Staphorst en haar belangstelling voor mensen en hun cultuur is Joke misschien wel de enige professionele schilderes van zo ongeveer de laatste levende klederdrachtcultuur die ons land nog heeft: Staphorst.

Omgaan met kleuren vindt Joke heel belangrijk en hiermee en door haar kleurkeuze creëert zij in haar werk een sfeer die zij in heel haar oeuvre wil laten doorklinken. Joke’s werk is dan ook altijd duidelijk herkenbaar.

Sinds begin  2016 is Joke Plomp aan het etsen. Meestal bewerkt ze de etsen met aquarel.

Kijk voor meer informatie op www.jokeplomp.nl

De opening van de dubbelexpositie vindt plaats op zaterdag 18 mei a.s. om 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur met koffie/thee).
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op info@rijssensmuseum.nl o.v.v. opening dubbelexpositie 18 mei