Open Monumentendag 2023

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Open Monumentendag 2023 zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september, het thema is Levend Erfgoed. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.

Programma zaterdag 9 september van 10.00 – 17.00 uur Rijssens Museum
Om 11.00 – 13.00 en 15.00 uur zijn er gratis rondleidingen door Havezate De Oosterhof. De nadruk ligt op immaterieel erfgoed en het monumentale pand waarin het Rijssens Museum gevestigd is.
 
Zowel op de Oude Begraafplaats aan het begin van de Lentfersweg als op de Rooms Katholieke begraafplaats aan de Enterstraat zijn er vanaf 10.00 uur rondleidingen. Stadsgidsen wijzen bezoekers onder andere op bijzondere graven en leggen de betekenis van symbolen op de grafstenen uit. Gerrit ten Wolthuis verzorgt, voorafgaand aan de rondleidingen op de oude begraafplaats, powerpoint presentaties vanuit het naastgelegen baarhuisje. De presentaties en rondleidingen gaan door tot circa 16.00 uur.