Lezing Frits Spits – Mijn West Side Story

Radiomaker Frits Spits komt maandag 5 september naar Rijssen voor een lezing in het Koetshuis van Kasteel de Oosterhof. De lezing van de presentator van het populaire radioprogramma de Taalstaat begint om 20.00 uur.
De organisatie van deze avond is in handen van het Rijssens Museum in samenwerking met de Bibliotheek van Rijssen-Holten.

De entree voor deze lezing bedraagt 7,50 euro. Vrienden van het museum en leden van de bibliotheek betalen 5,- euro, inclusief twee keer koffie/thee met iets erbij.

Reserveren voor de avond kan via de website van de bibliotheek

West Side Story

Frits Spits vertelt op 5 september over zijn laatste boek Mijn West Side Story.
Na het overlijden van zijn vrouw Greetje loopt Frits Spits tegen een muur op. Eroverheen kijken kost moeite. West Side Story biedt hem een mogelijke uitweg. In het schemergebied tussen leven en dood ontmoet Spits de overleden Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Ze praten met elkaar over de musical, maar ook over hun liefdes (West Side Story was de eerste film die Frits en Greetje samen zagen), hun werk en zeer verschillende levens. En natuurlijk over hun beider passie: muziek, waarbij Spits voor het eerst terugkijkt op De Avondspits, maar ook praat over Tijd voor Twee en zijn huidige programma De Taalstaat. Ook eerdere programma’s waarmee hij zijn carrière begon zoals de legendarische Avondspits, het NOS-radioprogramma dat hij dagelijks maakte tussen 18.00 en 19.00 uur komen aan bod.

Historie & Literatuur

Volgens een woordvoerder van het Rijssens Museum komen verschillende zaken bij elkaar in de persoon van Frits Spits. “Hij heeft vele prijzen gewonnen en letterlijk radiogeschiedenis geschreven met zijn programma’s. Dat is voor mensen met historische interesse van belang. Maar hij is steeds in staat gebleken zich te vernieuwen en met zijn tijd meegegaan. Hij heeft daar boeken over geschreven en dat is voor het bibliotheekpubliek weer bijzonder mooi.” Vanuit de bibliotheekmedewerkers kwam het idee om het publiek op te roepen een poplimerick te laten schrijven.

Poplimerick

Dat is besproken met Frits Spits en hij vond het een goed idee. De poplimerick moet dan wel gaan over de musical West Side Story of over nummers uit de musical, omdat hij daar zijn laatste boek over geschreven heeft. De poplimerick was destijds een vast onderdeel in de Avondspits. Luisteraars konden door het schrijven van een poplimerick een nummer aanvragen. In de poplimerick moest de naam van een artiest, groep of nummer verwerkt worden. Spits heeft zelf een voorbeeld geschreven:

Boris Johnson, de afgetreden clowneske Tory
kwam niet verder dan verdraaid, wat een onrecht is dit verdorie
hij huilde tranen met tuiten
wandelde spierpijn in zijn kuiten
en troostte zichzelf met muziek uit de West Side Story

Mail je kunstwerk naar: g.dannenberg@rijsssensmuseum.nl
De mooiste poplimerick zal worden voorgelezen en er zit een prijs aan vast die dezelfde avond door Frits Spits zal worden uitgereikt.

De Readshop is aanwezig met boeken. Frits Spits is bereid te signeren.