Philip Dröge over zijn boek De Tawl

Philip Dröge neemt je mee naar een vergeten stukje geschiedenis van de Nederlandse taal

Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.

In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.

Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Van hem verschenen eerder de historische boeken De schaduw van Tambora, Moresnet, Pelgrim en Moederstad. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.

Deze lezing wordt georganiseerd door Readshop Rijssen en het Rijssens Museum in samenwerking met Bibliotheek Rijssen-Holten.

Voor en na afloop van de lezing zijn diverse boeken van Philip Dröge te koop en kunnen ze gesigneerd worden door de auteur.

Datum: do. 18 april
Tijd: 19.30 uur – 21.15 uur (inloop 19.00 uur)
Locatie: Koetshuis Rijssens Museum
Entree: € 6 en € 4 voor bibliotheekleden en museumvrienden (incl. koffie/thee)
Reserveren: online via bibliotheek Rijssen-Holten of stuur een e-mail naar info@rijssensmuseum.nl o.v.v. De Tawl 18 april en betaal ter plekke