Expositie Rien van Driel

Rien van Driel (72) uit Rijssen, lid van schilderclub ExpresZo die gevestigd is in de Hobbyboerderieje in Rijssen, schildert de mooiste werken waaraan hij veel plezier beleeft. 

Hij noemt zichzelf een ‘fijnschilder’ die de werkelijkheid zo natuurgetrouw mogelijk probeert weer te geven. “Als kind tekende ik al graag Later ben ik begonnen met schilderen. In de eerste jaren van mijn huwelijk ging ik hiermee door maar in verband met een drukke baan en een gezin werd dat steeds minder. Totdat ik helemaal niet meer schilderde.” Na zijn pensionering in 2015, begon het bij Rien toch weer te kriebelen en kwam hij bij de schilderclub terecht. “Ik kreeg er steeds meer plezier in zodat ik, behalve op de clubavonden, ook thuis mijn ezel weer opzette na 25 jaar. ik heb een jaar lang thuis geschilderd vanwege corona maar nu kunnen we weer in de Hobbyboerderieje terecht.” Rien heeft als voorkeur om met olieverf te werken. “Omdat olieverf erg langzaam droogt, kun je gemakkelijk ‘nat in nat’ werken. Hierdoor kun je bepaalde effecten creëren die je, met bijvoorbeeld acrylverf, niet kunt bereiken. Soms schilder ik op doek en dan weer eens op schilderskarton. Of op MDF, een soort spaanplaat, die ik vooraf behandel met ‘gesso’. Dat is een soort grondverf.”

Afbeelding

Stadsgezichten
De voorkeur van Rien gaat uit naar landschappen, meestal in de buurt zoals de Friezenberg, de Holterberg en de Borkeld. Maar ook stadsgezichten schildert hij graag. “De laatste tijd ben ik vooral bezig met het schilderen van Rijssen uit vroeger dagen zoals het oude gemeentehuis, de Coöperatie aan de Haarstraat, de Weijerd et cetera. Als autodidact wilde ik tevens wat ervaring opdoen bij een andere schilder. Doordat ik een poos geleden nog les heb gehad van Henk Mulder uit Holten, heb ik tevens interesse gekregen in stillevens. Het schilderen van portretten vind ik ook wel leuk.” Heel af en toe verkoopt Rien wat maar dit is niet zijn doel. “Het schilderen op zich vind ik bijzonder rustgevend. Als je schildert, kijk je anders naar je omgeving. Je ziet kleuren en vormen om je heen intenser. Je kijkt als het ware door je ‘schildersogen’. Als ik door de natuur of door een landschap loop, ben ik vaak (onbewust) bezig met: ‘Hoe zou ik dit het mooiste op het doek kunnen krijgen?’.”

Momenteel is Rien voorzitter van de, inmiddels 5 jaar oude hobbyvereniging, die nu officieel ‘HobbyKunstRijssen’ heet. Binnen de hobbyclub geeft Rien ook tekencursussen, zowel voor leden, als niet-leden. In oktober hoopt hij weer met een nieuwe tekencursus voor beginners te starten.

Entree bedraagt € 2,–
Vrienden van het museum hebben gratis toegang tot de expositie.