Dag van het Kasteel

Kasteel de Oosterhof is op maandag 20 mei a.s. geopend van 13.00 – 17.00 uur met GRATIS rondleidingen door het kasteel 

Op tweede pinksterdag, 20 mei 2024, is het opnieuw tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie van Dag van het Kasteel heeft als thema: Aan tafel’, waarbij de focus ligt op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen.

Eén van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur is eten. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden bijvoorbeeld vaak hun eigen moestuinen, visvijver en bijenstal zoals ook de Oosterhof nog altijd heeft. Maar ook enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met hun rijkdom te kunnen pronken.

Laat je verrassen door de verhalen van onze gidsen die je vandaag gratis rondleiden door KASTEEL DE OOSTERHOF. Leer meer over de tafeletiquette door de eeuwen heen en verschillende kruiden en specerijen met een niet Nederlandse oorsprong. Proef een stukje kruidkoek en worst met kruidnagel. En laat je meer vertellen over de bijenstal achter het kasteel van Imkersvereniging de Oosterhof. Deze hoorde ook bij de zelfvoorzieningen. Honing was namelijk de belangrijkste zoetstof in vroeger dagen toen suiker nog niet bestond.

Ook zijn er in de ‘Koffiehook’ doorlopend gratis films te zien van o.a. Kasteel De Oosterhof.  En natuurlijk is ons mooie terras, grenzend aan de prachtige Oosterhoftuinen, geopend. Kom genieten van een heerlijk kopje koffie/thee met kasteelcake en een glaasje fris of een verkoelend ijsje.

GRAAG TOT ZIENS OP TWEEDE PINKSTERDAG!

Wanneer: maandag 20 mei 2024
Tijdstip: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Rijssens Museum, Kasteellaan 1, Rijssen
Entree: 1 euro korting / GRATIS met museumkaart of vriendenpas
Rondleiding: GRATIS om 13.30 uur en 15.00 uur