Cursus Twents voor starters en gevorderden in Delden

Dit voorjaar wordt een korte cursus Twents gegeven in stadscentrum ’t Iemenschoer aan de Langestraat 79 in Delden. De cursus is geschikt voor starters en mensen die al eens een cursus Twents hebben gevolgd. De cursus bestaat uit 4 cursusavonden op de donderdagavonden 14 en 21 maart en 4 en 11 april. De cursusavonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond 21.15 uur. Wie wil deelnemen kan zich opgeven via de website van ’t Iemenschoer.
Cursusleiders zijn Gerrit Dannenberg en Gerrit Beunk uit Rijssen.

De cursus in Delden wordt gehouden in stadscentrum ’t Iemenschoer in Delden, tegenover de Blasiuskerk
Dialectstatus

In de leergang Twents komt de ouderdom van streektalen aan de orde en status van dialecten. Zijn dialecten volwaardige talen of zijn het afleidingen van het Nederlands die afwijkend accent hebben gekregen. De taalontwikkelingen worden onder de loep genomen en de vraag wat voor gevolgen dat heeft voor de streektaal

Spelling

Verder komt de schrijfwijze van dialecten aan de orde, alsook de verbeten strijd die over de spelling van dialecten wordt gevoerd. Hoe gaan we om als mensen elkaar figuurlijk de hersens inslaan over de schrijfwijze van dialecten. Het thema “wat je zegt ben je zelf” is ook van toepassing op streektalen en zegt iets van de identiteit van de mensen in het oosten. Eén cursusdeel gaat over regionaal voedsel rond het thema “wat je eet ben je zelf”.

De cursussen worden gegeven door het samenwerkingsverband tussen de Stichting Twentaal en ’n Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS).