W.G. van de Hulst Het kind en zijn boek – 27 mei t/m 2 sept

Rozemarijntje, In de Soete Suikerbol, Ouwe Bram, Bruun de Beer, Het wegje in het koren: wie kent deze titels niet? Ze roepen bij velen herinneringen op uit hun jeugd.

In samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is in het Rijssens Museum de komende maanden een uitgebreide collectie van vele W.G. van de Hulst-boekjes en objecten te bewonderen. Het is de verzameling van Annemarie Fokker uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Willem Gerrit van de Hulst (1879 – 1963), de schrijver van deze boeken, was de meester van de protestants-christelijke kinderlectuur. Zijn eerste boek “Willem Wijcherts” (1909) schreef hij eerst onder zijn pseudoniem Jan van Croese. Met het boek “Jaap Holm en z’n vrinden” vestigde hij zijn naam als schrijver van jeugdboeken met een christelijke inslag. Hij schreef pakweg 100 kinderboeken, waarvan er miljoenen over de toonbank gingen.

Generaties lang heeft hij kinderen weten te boeien. In de jaren vijftig bereikte de verkoop van de Van de Hulstboekjes een hoogtepunt. Kinderen kregen ze met Kerstfeest mee naar huis met een sinaasappel erbij.

Veel van zijn boeken werden geïllustreerd door zijn zoon W.G. van de Hulst junior.

Wat is het geheim van deze boeken, dat ze na een eeuw nog altijd worden gelezen en verzameld? Zijn boekjes onderscheiden zich door een meesterlijke verteltrant, die veel harten geraakt heeft. Iets van de sfeer, die de boekjes van W.G. van de Hulst zo eigen was, willen wij u laten proeven tijdens deze expositie, die de naam draagt:

‘W.G. VAN DE HULST Het kind en zijn boek’

U vindt er veel bijzondere boeken van W.G. van de Hulst, zoals eerste drukken van Willem Wijcherts en Ouwe Bram, en vertalingen van boeken in het Fries en Zuid-Afrikaans. U treft er veel informatie aan over deze bekende schrijver en zijn werk.

Annemarie Fokker

Als klein meisje werd Annemarie Fokker veel door haar oma voorgelezen uit de boekjes van W.G. van de Hulst. Daar in Leerbroek is haar voorliefde voor zijn boeken begonnen.

Inmiddels is dit uitgegroeid tot een grote hobby, die ze graag met anderen wil delen.

Om de herinnering aan W.G. van de Hulst en zijn boeken levendig te houden verzorgt zij exposities en lezingen voor vele verenigingen.

Zo verzorgt zij ook voor het Rijssens Museum een presentatie over W.G. van de Hulst op D.V. woensdag 26 juli a.s.

Zoekt u nog een boekje? Er is een groot assortiment van tweedehands boeken van Van de Hulst te koop. Daarnaast kunt u ansichtkaarten met tekeningen van W.G. van de Hulst jr aanschaffen.

Jaques Dane

Jaques Dane, biograaf van W.G. van de Hulst en conservator van het Onderwijsmuseum houdt op D.V. 17 augustus a.s. een lezing in het Rijssens Museum.

 

De expositie wordt geopend op zaterdag 29 mei a.s. om 15.30 uur.
Daarna is de expositie toegankelijk voor bezoekers.

De expositie “W.G. VAN DE HULST Het kind en zijn boek” is te zien van 27 mei t/m 2 september 2023 tijdens de openingstijden van het Rijssens Museum.